soalan lazimJPNT | hubungiJPNT| aduanJPNT| petalamanJPNT

  • Bahasa Lain

greenbluered

´╗┐

CEKUR

{gspeech style=1 language=ms}

cekurNama saintifik : Kaempferia galanga Linn
Nama biasa : Maraba,Finger root, Chinese ginger
Nama tempatan : Cekur
Famili : Zingiberaceae

 

 

 

 

Pendahuluan:

Pokok Cekur dikatakan berasal dari China dan India. Kini ditanam agak meluas di Malaysia dan negara-negara Asia Tenggara yang lain. Rhizomnya beraroma dan adalah penting di Malaysia sebagai rempah untuk perisa nasi dan juga dalam bidang perubatan oleh masyarakat dahulu. Cekur agak popular di Thailand di mana ia kerap digunakan sebagai rempah perisa dalam masakan kari dan sup.

Ciri - Ciri Tumbuhan

Ia merupakan sejenis herba yang sangat kecil dan mempunyai daun yang berkembang secara mendatar di bahagian atas permukaan tanah. Daunnya tersusun rapi dan padat. Mempunyai daun ringkas, berwarna hijau dan berbentuk eliptik. Daunnya berbau sedikit aroma .Bunganya tumbuh secara berasingan. Tidak mempunyai batang dan mempunyai saiz rizom yang kecil dan berbau sedikit aroma. Akarnya bergentian dan berisi. Bunga berwarna putih dan bersaiz antara 6-12 cm. Tumbuh dari bahagian tengah daun.

Tabiat Tumbuhan

Pokok cekur boleh ditemui tumbuh liar di taman-taman lama. Ia juga biasanya ditanam di kampung-kampung. Cekur boleh dibiak melalui bahagian rizom atau memotong dari bahagian pokok ibu yang sudah matang.

Bahagian Yang Digunakan

Keseluruhan Pokok

Amalan Tradisi Perawatan

Rizom pokok cekur yang dicampur dengan minyak digunakan secara luaran untuk menyembuh luka dan disapu pada bahagian yang mengalami keradangan reumatik.Rizomnya yang dihiris dan diikat sebagai tuam dapat mempercepatkan bisul mengeluarkan nanah. Rizom yang dijadikan losyen digunakan untuk menghapuskan kelemumur dari kepala. Rizom yang dijadikan sebagai tepung dicampur dengan madu lebah digunakan untuk rawatan batuk dan sakit dada.

{/gspeech}