faqengJPNT | contactusJPNT| complaintsformJPNT| sitemapJPNT

  • Bahasa Lain

greenbluered

´╗┐

Penukaran Kata Laluan E-mel Rasmi Jabatan (@forestry.gov.my)

Adalah dimaklumkan, terdapat beberapa akaun e-mel pengguna JPSM telah dikesan diserang malicious software (malware)/spammers dan ini telah mengganggu operasi e-mel pengguna tersebut. Faktor utama perkara ini berlaku disebabkan :

i.Pengguna menggunakan kata laluan yang mudah diteka dan ringkas

ii.Pengguna telah klik pada pautan (url) yang terdapat pada e-mel yang diragui (untrusted sender). Perkara ini telah menyebabkan akaun pengguna tersebut dijadikan spam centre untuk menghantar e-mel spam (e-mail spoofing) kepada akaun pengguna lain termasuk forestry, gmail, yahoo dan lain-lain.

iii.Sekiranya e-mail spoofing berlaku, kebanyakan e-mail provider seperti gmail atau yahoo akan membuat sekatan sementara kepada e-mel Jabatan (@forestry.gov.my) bagi mengelakkan lebih banyak e-mel spam dihantar kepada pengguna e-mel mereka. Ini akan mengganggu komunikasi e-mel Jabatan dengan pengguna e-mel tersebut.

iv.Sehubungan itu, sebagai salah satu langkah keselamatan e-mel JPSM, Tuan / Puan adalah dimohon untuk membuat penukaran kata laluan(password) e-mel (@forestry.gov.my) masing-masing.

v.Bagi pengguna Microsoft Outlook,Tuan / Puan juga perlu membuat penukaran kata laluan di webmail JPSM dan setelah Tuan / Puan membuka program Microsoft Outlook satu pop-up window akan dipaparkan bagi memasukkan kata laluan yang telah ditukar.

vi.Kata laluan yang ditukar hendaklah mengikut best practice kata laluan iaitu mempunyai saiz sekurang-kurangnya lapan (8) aksara dengan gabungan alphanumerik dan simbol khas. Contoh kata laluan yang baik adalah seperti "j2yU!pa".

Tuan / Puan mempunyai sebarang pertanyaan berkaitan perkara ini, mohon untuk rujuk dengan pegawai-pegawai di Bahagian Pengurusan Maklumat, Cik Mutia Anggerek Jusoh (anggerek@forestry.gov.my) atau Pn. Noriswani Za'aldin (noris@forestry.gov.my).