faqengJPNT | contactusJPNT| complaintsformJPNT| sitemapJPNT

  • Bahasa Lain

greenbluered

´╗┐

Lain-lain Hutan Lipur

{gspeech style=1 language=ms}

 Hutan Lipur Air Menderu

Hutan Lipur Air Menderu terletak di Kerteh. Pelbagai kemudahan disediakan untuk pengunjung seperti pondok rehat, tandas awam, lorong pejalan kaki, bekalan air dan tapak perkhemahan. Dibuka dari 7.00 pagi hingga 6.00 petang. Untuk aktiviti perkhemahan dan bermalam, sila berhubung dengan Pejabat Hutan Daerah. Tiada bayaran masuk dikenakan kepada pengunjung.

120

Bagaimana Hendak Ke Sini?

Kenderaan sendiri atau pengangkutan awam seperti teksi.

Kemudahan:

120

Tarikan:

120

Lokasi:

10 km dari Pekan Kerteh melalui Jalan Paka - Kerteh dan 120 km dari Bandar Kuala Terengganu. Hutan Lipur Air Menderu terletak di dalam Hutan Simpan Rasau Kerteh yang merupakan jenis hutan dipterokarpa pamah.

 

 

Hutan Lipur Bukit Kesing

Hutan Lipur Bukit Kesing terletak di Kerteh. Beberapa kemudahan disedia kan untuk kegunaan pengunjung seperti pondok rehat, lorong pejalan kaki dan tapak perkhemahan. Dibuka dari 7.00 pagi hingga 6.00 petang. Untuk aktiviti perkhemahan dan bermalam, sila berhubung dengan Pejabat Hutan Daerah. Tiada bayaran masuk dikenakan kepada pengunjung.

120

Bagaimana Hendak Ke S ini?

Kenderaan sendiri atau pengangkutan awam seperti teksi

Kemudahan:

120

Tarikan:

120

Lokasi:

15 km dari Kuala Berang melalui Jalan Kuala Berang - Kuala Terengganu dan 55 km dari Bandar Kuala Terengganu. Hutan Lipur Bukit Kesing terletak di dalam Hutan Simpan Bukit Kesing yang merupakan jenis hutan dipterokarpa pamah.

 

Hutan Lipur Rasau Kerteh

Hutan Lipur Rasau Kerteh terletak di daerah Kemaman. Pelbagai kemudahan di sediakan untuk kegunaan pengunjung seperti pondok rehat dan denai hutan. Dibuka dari 7.00 pagi hingga 6.00 petang. Untuk aktiviti perkhemahan dan bermalam, sila berhubung dengan Pejabat Hutan Daerah. Tiada bayaran masuk dikenakan kepada pengunjung.

120

Bagaimana Hendak Ke Sini?

Kenderaan sendiri atau pengangkutan awam seperti teksi.

Kemudahan:

120

Tarikan:

120

Lokasi:

16 km dari Bandar Kerteh melalui Jalan Kerteh - Dungun dan 115 km dari Bandar Kuala Terengganu. Hutan Lipur Rasau Kerteh terletak di dalam Hutan Simpan Rasau Kerteh yang merupakan jenis hutan dipterokarpa pamah.

 

 

Hutan Lipur Besul

Hutan Lipur Besul terletak di daerah Dungun. Beberapa kemudahan telah disediakan termasuklah pondok rehat dan denai hutan. Pelbagai aktiviti boleh dijalankan disini seperti mandi-manda, berkelah, berkhemah dan trekking. Di sini juga pengunjung boleh bersiar-siar dan melihat hidupan liar melalui denai hutan yang disediakan.

120

Bagaimana Hendak Ke Sini?

Kenderaan sendiri atau pengangkutan awam seperti teksi.

Kemudahan :

120

Tarikan:

120

Lokasi:

10 km dari Bandar Al-Muktafibillah Shah melalui jalan Jabor - Jerangau, 130 km dari Kuala Terengganu melalui Jalan Kuala Terengganu-Bandar Al-Muktafibillah Shah. Hutan Lipur Besul terletak di dalam Hutan Simpan Besul yang merupakan jenis hutan dipterokarpa bukit.

 

Hutan Lipur Lata Payung

Hutan Lipur Lata Payung terletak di daerah Besut. Antara kemudahan yang disediakan adalah pondok rehat dan trek hutan. Dibuka dari 7.00 pagi hingga 6.00 petang. Untuk aktiviti perkhemahan dan b ermalam, sila berhubung dengan Pejabat Hutan Daerah. Tiada bayaran masuk dikenakan kepada pengunjung.

120

Bagaimana Hendak Ke Sini?

Kenderaan sendiri atau pengangkutan awam seperti bas dan teksi.

Kemudahan:

120

Tarikan:

120

Lokasi:

25 km dari Seri Langkap melalui Jalan Seri Langkap - Lata Payung dan 65 km dari Bandar Kuala Terengganu. Hutan Lipur Lata Payung terletak di dalam Hutan Simpan Hulu Neras yang merupakan jenis hutan dipterokarpa bukit.

{/gspeech}