soalan lazimJPNT | hubungiJPNT| aduanJPNT| petalamanJPNT

  • Bahasa Lain

greenblueredMakluman Hebahan Penggodaman Perisian CCleaner

Untuk makluman YBhg. Dato’/ Tuan/ Puan, perisian CCleaner merupakan salah satu perisian popular dikalangan pengguna komputer seluruh dunia, dimana ia sering digunakan untuk membuang fail-fail yang tidak digunakan pada komputer dengan pantas. Pada 18 September 2017, rangkaian komputer CCleaner telah digodam dan ini menyebabkan perisian tersebut terjejas. Versi yang terjejas buat masa ini adalah CCleaner 5.33.6162 dan juga CCleaner Cloud 1.07.3191. Kedua-dua versi yang terjejas adalah hanya untuk pengguna Windows, dan versi 32-bit sahaja. Sehubungan dengan itu, pengguna dinasihatkan agar mengemaskini perisian tersebut kepada versi terbaru untuk mengelakkan daripada menjadi magsa penggodam.

Makluman Penutupan Aktiviti Gunung Berembun (CBL)

Untuk makluman, bagi aktiviti pendakian dan perkhemahan Gunung Berembun (CBL) akan ditutup bermula pada 1 November 2016 sehingga 28 Februari 2017. Semua aktiviti akan dibuka semula pada 1 Mac 2017. Untuk rekreasi air pada sungai utama juga akan dilarang jika hujan berterusan.

Gambar keadaan air bahaya pada waktu hujan berterusan

CBL 1

CBL 2

 

Notis Pemberitahuan Penutupan Aktiviti Pendakian Gunung Tebu Dan Gunung Gajah Terom

Untuk makluman, bagi aktiviti pendakian Gunung Tebu dan Gunung Gajah Terom akan ditutup bermula pada 1 November 2016 sehingga 31 Januari 2017. Sebarang aktiviti yang melibatkan pendakian disemua Hutan Lipur Negeri Terengganu adalah tidak membenarkan berikutan musim tengkujuh dan kerja-kerja penyelengggaraan. Pihak Jabatan Perhutanan Negeri Terengganu tidak bertanggungjawab ke atas pendakian yang dibuat tanpa kebenaran.