soalan lazimJPNT | hubungiJPNT| aduanJPNT| petalamanJPNT

  • Bahasa Lain

greenblueredAudit Dalam MC&I (Hutan Asli) FMU Terengganu

Pada 5 hingga 9 April 2015, pasukan Audit Dalam MC&I (Hutan Asli) telah menjalankan pemantauan pensijilan pengurusan Hutan MC&I (Hutan Asli) bagi Jabatan Perhutanan Negeri Terengganu. Pasukan Audit Dalam MC&I (Hutan Asli) yang terlibat ialah En. Mohd Rahim Bin Ramli (Ketua Juruaudit Dalam), En. Mohd Faris Bin Sobri, En. Lokman Bin Abdullah, En. Rajihan Bin Rahim, En. Mohd Basri Bin Mahidin @ Mohiden dan Renjer Kamal Kusyairi Bin Abd Ghani. Audit Dalam yang dijalankan ini adalah bertujuan untuk menilai pelaksanaan kehendak-kehendak MC&I (Hutan Asli) dan mengenalpasti kelemahan yang sedia ada, mencadangkan kaedah peningkatan bagi mengatasi kelemahan ini sebagai langkah persediaan untuk menghadapi audit susulan oleh Badan Pensijilan dan menyediakan laporan Audit Dalam MC&I (Hutan Asli) untuk pertimbangan pihak pengurusan FMU Terengganu.

IMG-20150409-WA0003 700x500

Program Larian Tanah Bencah Setiu Dan Kempen Kesedaran Penanaman Pokok Tahun 2015

Satu Program Larian Tanah Bencah Setiu Dan Kempen Kesedaran Penanaman Pokok Tahun 2015 telah diadakan di Kampung Mangkok Setiu, Terengganu pada 25 Mac 2015 (Rabu). Program ini telah dirasmikan oleh Tuan Haji Azmi Bin Nordin, Pengarah Perhutanan Negeri Terengganu. Turut serta dalam menjayakan program ini ialah WWF-Malaysia, Pejabat Pendidikan Daerah Setiu, JKKK Kampung Mangkok, JKKK Kampung Penarek Lama, JKKK Kampung Penarek Baru, JKKK Kampung Bukit Chalok, PEWANIS dan PUSPANITA JPNT. Program ini bertujuan memulihara persisiran pantai sebagai lindungan semulajadi bagi mengurangkan kemusnahan akibat kejadian alam dan hakisan tanah. Sekolah yang terlibat dalam program ini ialah SMK. Lembah Bidong, SM. Sains Setiu, SMK Penarek, SMK Saujana, SMK Guntong, SK Bari, SK Rhu Sepuluh, SK Penarek, SK Mangkok dan SK Saujana. Antara aktiviti yang telah diadakan ialah larian bagi pelajar sekolah rendah dan menengah, penanaman pokok dan menandatangani ikrar.

LTB1 700x500

LTB2 700x500

LTB3 700x500

LTB4 700x500

LTB5 700x500

LTB6 700x500

 

 

 

 

 

Program Sesi Penerangan Dan Pembelajaran Keadah Pemantauan Udara Dengan Menggunakan Unmanned Aerial Vehicle (UAV)

Pada 25 Februari 2015, Jabatan Perhutanan Negeri Terengganu telah mengadakan Program Sesi Penerangan Dan Pembelajaran Keadah Pemantauan Udara Dengan Menggunakan Unmanned Aerial Vehicle (UAV) bertempat di Dewan Seminar Kelab Golf Tasik Puteri Bukit Besi Dungun, Terengganu. Turut menghadiri program ini ialah Pengarah Perhutanan Negeri Terengganu, Tuan Haji Azmi Bin Nordin dan pegawai-pegawai kanan Jabatan Perhutanan Negeri Terengganu. Taklimat penggunaan dan penerangan Unmanned Aerial Vehicle (UAV) telah disampaikan oleh Dr. Alias Mohd Sood dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Antara aktiviti yang telah diadakan ialah sesi demo percubaan Unmanned Aerial Vehicle (UAV) dan sesi soal jawab.

demo1

demo2

demo3

demo4

demo5

Sesi Slot Wawancara Dengan Radio RTM FM Dan MANIS FM

Pada 23 March 2015, Pengarah Perhutanan Negeri Terengganu, Tuan Haji Azmi Bin Nordin telah menghadiri sesi slot wawancara bersama dengan radio RTM Fm dan Manis Fm. Sesi slot wawancara bersama dengan radio RTM Fm ialah pada pukul 8.30 pagi, manakala sesi slot wawancara bersama dengan radio Manis Fm ialah pada pukul 11.30 pagi. Tujuan sesi slot wawancara dengan Radio RTM Fm dan Manis Fm ialah untuk menghebahkan Program Larian Tanah Bencah Setiu Dan Kempen Kesedaran Penanaman Pokok 2015. Antara temubual yang disampaikan oleh PPN Terengganu, Tuan Haji Azmi Bin Nordin ialah beliau menyeru untuk memelihara dan membersihkan kawasan persisiran pantai supaya sentiasa bersih dan terpelihara.

Radio1

 Sesi Slot Wawancara Tuan Haji Azmi Bin Nordin Bersama Radio RTM Fm.

Radio2

Radio3

Sesi Slot Wawancara Tuan Haji Azmi Bin Nordin Bersama Radio Manis Fm.

Radio4

Radio5

Lawatan Hutan Lipur Sekayu, Kuala Berang

Lawatan Hutan Lipur Sekayu telah diadakan di Kuala Berang, Terengganu pada 17 Februari 2015. . Turut serta lawatan ini ialah Tuan Haji Mohd Fauzi Bin Abu Bakar, Timbalan Pengarah Perhutanan Negeri Terengganu dan pegawai-pegawai kanan Jabatan Perhutanan Negeri Terengganu. Kemudahan yang disediakan di Hutan Lipur Sekayu seperti Pusat Maklumat, pondok rehat, chalet, tapak perkhemahan, tandas, surau, denai hutan dan taman herba.

LawatanSekayu