soalan lazimJPNT | hubungiJPNT| aduanJPNT| petalamanJPNT

  • Bahasa Lain

greenblueredProgram Larian Tanah Bencah Setiu Dan Kempen Kesedaran Penanaman Pokok Tahun 2015

Satu Program Larian Tanah Bencah Setiu Dan Kempen Kesedaran Penanaman Pokok Tahun 2015 telah diadakan di Kampung Mangkok Setiu, Terengganu pada 25 Mac 2015 (Rabu). Program ini telah dirasmikan oleh Tuan Haji Azmi Bin Nordin, Pengarah Perhutanan Negeri Terengganu. Turut serta dalam menjayakan program ini ialah WWF-Malaysia, Pejabat Pendidikan Daerah Setiu, JKKK Kampung Mangkok, JKKK Kampung Penarek Lama, JKKK Kampung Penarek Baru, JKKK Kampung Bukit Chalok, PEWANIS dan PUSPANITA JPNT. Program ini bertujuan memulihara persisiran pantai sebagai lindungan semulajadi bagi mengurangkan kemusnahan akibat kejadian alam dan hakisan tanah. Sekolah yang terlibat dalam program ini ialah SMK. Lembah Bidong, SM. Sains Setiu, SMK Penarek, SMK Saujana, SMK Guntong, SK Bari, SK Rhu Sepuluh, SK Penarek, SK Mangkok dan SK Saujana. Antara aktiviti yang telah diadakan ialah larian bagi pelajar sekolah rendah dan menengah, penanaman pokok dan menandatangani ikrar.

LTB1 700x500

LTB2 700x500

LTB3 700x500

LTB4 700x500

LTB5 700x500

LTB6 700x500

 

 

 

 

 

Sesi Slot Wawancara Dengan Radio RTM FM Dan MANIS FM

Pada 23 March 2015, Pengarah Perhutanan Negeri Terengganu, Tuan Haji Azmi Bin Nordin telah menghadiri sesi slot wawancara bersama dengan radio RTM Fm dan Manis Fm. Sesi slot wawancara bersama dengan radio RTM Fm ialah pada pukul 8.30 pagi, manakala sesi slot wawancara bersama dengan radio Manis Fm ialah pada pukul 11.30 pagi. Tujuan sesi slot wawancara dengan Radio RTM Fm dan Manis Fm ialah untuk menghebahkan Program Larian Tanah Bencah Setiu Dan Kempen Kesedaran Penanaman Pokok 2015. Antara temubual yang disampaikan oleh PPN Terengganu, Tuan Haji Azmi Bin Nordin ialah beliau menyeru untuk memelihara dan membersihkan kawasan persisiran pantai supaya sentiasa bersih dan terpelihara.

Radio1

 Sesi Slot Wawancara Tuan Haji Azmi Bin Nordin Bersama Radio RTM Fm.

Radio2

Radio3

Sesi Slot Wawancara Tuan Haji Azmi Bin Nordin Bersama Radio Manis Fm.

Radio4

Radio5

Lawatan Hutan Lipur Sekayu, Kuala Berang

Lawatan Hutan Lipur Sekayu telah diadakan di Kuala Berang, Terengganu pada 17 Februari 2015. . Turut serta lawatan ini ialah Tuan Haji Mohd Fauzi Bin Abu Bakar, Timbalan Pengarah Perhutanan Negeri Terengganu dan pegawai-pegawai kanan Jabatan Perhutanan Negeri Terengganu. Kemudahan yang disediakan di Hutan Lipur Sekayu seperti Pusat Maklumat, pondok rehat, chalet, tapak perkhemahan, tandas, surau, denai hutan dan taman herba.

LawatanSekayu

Program Sesi Penerangan Dan Pembelajaran Keadah Pemantauan Udara Dengan Menggunakan Unmanned Aerial Vehicle (UAV)

Pada 25 Februari 2015, Jabatan Perhutanan Negeri Terengganu telah mengadakan Program Sesi Penerangan Dan Pembelajaran Keadah Pemantauan Udara Dengan Menggunakan Unmanned Aerial Vehicle (UAV) bertempat di Dewan Seminar Kelab Golf Tasik Puteri Bukit Besi Dungun, Terengganu. Turut menghadiri program ini ialah Pengarah Perhutanan Negeri Terengganu, Tuan Haji Azmi Bin Nordin dan pegawai-pegawai kanan Jabatan Perhutanan Negeri Terengganu. Taklimat penggunaan dan penerangan Unmanned Aerial Vehicle (UAV) telah disampaikan oleh Dr. Alias Mohd Sood dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Antara aktiviti yang telah diadakan ialah sesi demo percubaan Unmanned Aerial Vehicle (UAV) dan sesi soal jawab.

demo1

demo2

demo3

demo4

demo5

Lawatan Warisan Pahlawan Resort, Kuala Berang

Pada 17 Februari 2015, Jabatan Perhutanan Negeri Terengganu telah mengadakan lawatan ke Warisan Pahlawan Resort, Kuala Berang. Lawatan diadakan selepas Majlis Tanaman Pokok di Pejabat Hutan Daerah Terengganu Barat. Turut hadir Pengarah Perhutanan Negeri Terengganu, Tuan Haji Azmi Bin Nordin dan pegawai-pegawai kanan Jabatan Perhutanan Negeri Terengganu. Lawatan di Warisan Pahlawan Resort memberi pendedahan kapada pengunjung mengenai keunikan rumah warisan dan seni ukir kayu yang halus. Program yang diadakan di Warisan Pahlawan Resort ialah Majlis Sambutan Hari Kelahiran Pengarah & Kakitangan dan Majlis Penyampaian Anugerah Pekerja Cemerlang Bulanan (Januari 2015) Pejabat Hutan Dearah Terengganu Barat.

LW1

LW2

LW3

LW4