soalan lazimJPNT | hubungiJPNT| aduanJPNT| petalamanJPNT

  • Bahasa Lain

greenblueredMajlis Perasmian Program Communication, Education And Public Awareness (CEPA) Dan Program Corporate Social Responsibility (CSR)

Pada 2 Mac 2018, Jabatan Perhutanan Negeri Terengganu (JPNT) Dan Persatuan Orang Pekak Terengganu (POPT) dengan kerjasama Kumpulan Pengurusan Kayu Kayan Terengganu Sdn.Bhd (KPKKT) telah menganjurkan Program Communication, Education And Public Awareness (CEPA) Dan Program Corporate Social Responsibility (CSR) Sempena Pendakian Gunung Chemerong, Berembun Dan Lansir (CBL) Orang Kurang Upaya (OKU) Pekak Peringkat Kebangsaan 2018 pada 02 – 04 Mac 2018. Majlis perasmian telah diadakan pada 2 Mac 2018 bertempat Taman Eko-Rimba Chemerong, Dungun Terengganu. Program ini telah dirasmikan oleh YB Haji Roslee Bin Daud, ADUN Bukit Besi merangkap Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Negeri Terengganu. Tujuan utama program ini diadakan adalah untuk mempromosi keindahan Gunung CBL dan menyemai semangat cintakan alam sekitar kepada komuniti OKU Pekak disamping menyampaikan sumbangan kepada Jawatankuasa Kemajuan dan Kesihatan Kampung (J3K).

programCEPA 1

programCEPA 2

programCEPA 3

programCEPA 4

programCEPA 5

programCEPA 6

 

Majlis Perjumpaan Yb. Setiausaha Kerajaan Terengganu

Pada 13 Februari 2018 (Selasa), warga Jabatan Perhutanan Negeri Terengganu telah turut serta dalam Majlis Perjumpaan Yb. Setiausaha Kerajaan Terengganu bersama Warga Kerja Wisma Negeri bertempat di Dewan Serbaguna, Tingkat 2 Wisma Negeri, Kuala Terengganu.

perjumpaanYbSetiausaha-4

perjumpaanYbSetiausaha-2

perjumpaanYbSetiausaha-3

Persidangan Pengarah-Pengarah Perhutanan Negeri Semenanjung Malaysia Ke-37

Pada 29 Oktober 2017 sehingga 1 November 2017, Jabatan Perhutanan Semenanjung Malaysia dan Jabatan Perhutanan Negeri Terengganu telah menganjurkan Persidangan Pengarah-Pengarah Perhutanan Negeri Semenanjung Malaysia Ke-37 bertempat di TH Hotel & Conventional Centre, Terengganu. Persidangan ini dipengerusikan oleh YBhg. Dato' Hj. Nor Akhirrudin Bin Mahmud, Ketua Pengarah Perhutanan Semenanjung Malaysia.

PersidanganPengarah

PersidanganPengarah2

PersidanganPengarah3

PersidanganPengarah4

PersidanganPengarah5

 

Audit Dalaman Sistem Pengurusan Kualiti (SPK) MS ISO 9001:2008 Negeri Terengganu 2017

Pada 13 hingga 16 November 2017, pasukan Audit Dalaman Sistem Pengurusan Kualiti (SPK) MS ISO 9001:2008 telah menjalankan pemantauan pensijilan pengurusan kualiti (SPK) MS ISO 9001:2008 bagi Jabatan Perhutanan Negeri Terengganu. Pasukan Audit Dalaman yang terlibat ialah En. Khirun Nizam Bin Abd. Rahim (Ketua Juruaudit Dalam), En. Azmi Bin Mohd Zin dan En. Lokman Bin Wan Abdullah.

audit1

audit2

audit3

audit4

audit5

Majlis Sambutan Hari Hutan Antarabangsa Dan Hari Konservasi Ekosistem Hutan Paya Laut Antarabangsa Peringkat Kebangsaan Tahun 2017

Pada 7 September 2017 (Khamis), Jabatan Perhutanan Semenanjung Malaysia dan Jabatan Perhutanan Negeri Terengganu telah menganjurkan Majlis Sambutan Hari Hutan Antarabangsa Peringkat Kebangsaan Tahun 2017 Dan Hari Konservasi Ekosistem Hutan Paya Laut Antarabangsa Peringkat Kebangsaan Tahun 2017 bertempat di Hutan Simpan Kuala Kemaman, Bakau Tinggi, Kemaman Terengganu. Program ini telah dirasmikan oleh Yang Berhormat Dato Sri Dr. Haji Wan Junaidi bin Tuanku Jaafar, Menteri Sumber Asli Dan Alam Sekitar. Turut serta dalam program ini ialah YB Dato' Sri Ahmad Shabery Cheek, Menteri Pertanian & Industri Asas Tani, YB Ir. Rosli Bin Othman, Pengerusi Jawatankuasa Infrastruktur, Kemudahan Awam, Tenaga dan Teknologi Hijau Negeri mewakili YAB Dato’ Seri Haji Ahmad Razif Bin Abd. Rahman, Menteri Besar Terengganu, YBhg. Dato'Hj. Nor Akhirrudin B. Mahmud, Ketua Pengarah Perhutanan Semenanjung Malaysia, YBhg. Dato’ Haji Ahmad Fadzil Bin Abdul Majid, Pengarah Perhutanan Negeri Terengganu, pegawai-pegawai kanan JPSM, pegawai kanan JPNT, JKKK dan mahasiswa IPT.Penganjuran program ini bertujuan untuk memupuk kesedaran masyarakat untuk menyayangi khazanah hutan dan memelihara ekosistem hutan paya laut melalui program kemasyarakatan.Antara aktiviti yang dijalankan semasa program tersebut adalah penanaman pokok, pelancaran Petak Konservasi Ex-Situ Pokok Berus Mata Buaya (Bruguiera hainesi), gerai pameran serta lawatan menyusuri Sungai Chukai, Kemaman dengan menaiki bot. Jawatankuasa penganjur dengan tulus ikhlas dan berbesar hati merakamkan setinggi-tinggi penghargaan dan terima kasih kepada semua Jabatan dan Agensi serta individu yang terlibat secara langsung dan tidak langsung dalam menjayakan majlis sambutan ini.

HariHutan1

HariHutan2

HariHutan3

HariHutan4

HariHutan5

HariHutan6

HariHutan7

HariHutan9