soalan lazimJPNT | hubungiJPNT| aduanJPNT| petalamanJPNT

  • Bahasa Lain

greenblueredLawatan Kerja Ke Tapak Baru Balai Pemeriksaan Hutan Besut, Tapak Semaian Chalok dan Tapak Sitaan Chalok

Pada 03 Februari 2016 (Rabu), Jabatan Perhutanan Negeri Terengganu telah mengadakan aktiviti “Lawatan Kerja Ke Tapak Baru Balai Pemeriksaan Hutan Besut, Tapak Semaian Chalok dan Tapak Sitaan Chalok. Tujuan lawatan bagi menyelesaikan masalah berkenaan penggunaan balai pemeriksaan sementara dan pelaksanaan tapak semaian tambahan di Pusat Latihan Perhutanan Chalok. Turut serta dalam lawatan ini ialah Tuan Haji Mohd Fauzi Bin Abu Bakar, Timbalan Pengarah Perhutanan dan pegawai kanan.

LawatanTapakBalai

Perbincangan di Pusat Latihan Perhutanan Chalok bagi cadangan tapak semaian tambahan.

LawatanTapakSemaian

Bengkel Perancangan Dan Pembangunan Gunung Chemerong-Berembun-Langsir (CBL)

Pada 23-25 Januari 2016 (Sabtu-Isnin), Jabatan Perhutanan Negeri Terengganu telah mengadakan “Bengkel Perancangan Dan Pembangunan Gunung Chemerong-Berembun-Langsir (CBL)” bertempat di Ulek Beach Resort, Dungun Terengganu. Tujuan bengkel ini diadakan adalah untuk mendapat maklumbalas daripada stakeholder yang terlibat dengan aktiviti pendakian gunung di Negeri Terengganu dan penambahbaikan pengurusan yang sediada serta memantapkan pengurusan CBL. Bengkel ini telah disertai oleh 38 orang peserta yang terdiri daripada 14 orang pegawai kanan Jabatan Perhutanan Negeri Terengganu dan 24 orang pengiat rekreasi.

Peserta bengkel mendergar penerangan yang disampaikan oleh En. Khairuddin Bin Perdan, Pegawai Hutan Daerah Terengganu Selatan.

bengkelCBL1

Pembentangan daripada Jabatan Perhutanan Negeri Terengganu, Pejabat Daerah Dungun berkaitan peranan agensi masing-masing.

bengkelCBL2

Majlis penutup bengkel perancangan dan pembangunan CBL dan sesi bergambar bersama YBhg Dato’ Haji Azmi Bin Nordin.

bengkelCBL3

bengkelCBL4

Bengkel Kemajuan Pembangunan Projek T-ifms

Pada 12 Januari 2016 (Selasa), Jabatan Perhutanan Negeri Terengganu telah mengadakan “Bengkel Kemajuan Pembangunan Projek T-ifms bertempat di Hutan Lipur Sekayu. Tujuan bengkel diadakan ialah untuk memberi latihan pengguna Sistem Pre-f dan Sistem Tanda pokok di lapangan. Kakitangan telah diberi pendedahan menggunakan tablet mobile untuk memasukkan data Pre-F dan Tanda Pokok di lapangan. Pasukan perunding dari Universiti Teknikal Malaysia Melaka (UTEM) yang diketuai oleh Dr. Othman bin Mohd memberi latihan dan tunjuk ajar kepada kakitangan Jabatan Perhutanan Negeri Terengganu.

Bengkel T-ifms1

Bengkel T-ifms2

Bengkel T-ifms3

Bengkel T-ifms4

Mesyuarat Pembukaan Dan Penutupan Pelaksanaan Audit Luaran

Pada 14 Januari 2016 (Khamis), Jabatan Perhutanan Negeri Terengganu telah mengadakan Mesyuarat Pembukaan Dan Penutupan Pelaksanaan Audit Luaran Sistem Pengurusan Kualiti (SPK) MS ISO 9001:2008oleh AJA EQS Certification (M) Sdn Bhd. Pasukan audit telah diketuai oleh Pn. Sharifah Aishah dan dibantu oleh Cik Amira Abd Rahaman dan En. Edy Izzady.

Audit1

Audit2

Audit3

 

Lawatan Kerja Pembalakan Dalam Air

Pada 6 Januari 2016 (Rabu), Jabatan Perhutanan Negeri Terengganu telah mengadakan aktiviti “Lawatan Kerja Pembalakan Dalam Air” bertempat di Tasik Kenyir. Tujuan lawatan ialah untuk melihat teknik-teknik menjalankan pembalakan dalam air. Turut serta dalam lawatan ini ialah YBhg. Dato’ Haji Azmi Bin Nordin, Pengarah Perhutanan Negeri Terengganu dan pegawai kanan.

LawatanPembalakanAir1

LawatanPembalakanAir2

LawatanPembalakanAir3