soalan lazimJPNT | hubungiJPNT| aduanJPNT| petalamanJPNT

  • Bahasa Lain

greenblueredPersidangan Pengarah-Pengarah Perhutanan Negeri Semenanjung Malaysia Ke-37

Pada 29 Oktober 2017 sehingga 1 November 2017, Jabatan Perhutanan Semenanjung Malaysia dan Jabatan Perhutanan Negeri Terengganu telah menganjurkan Persidangan Pengarah-Pengarah Perhutanan Negeri Semenanjung Malaysia Ke-37 bertempat di TH Hotel & Conventional Centre, Terengganu. Persidangan ini dipengerusikan oleh YBhg. Dato' Hj. Nor Akhirrudin Bin Mahmud, Ketua Pengarah Perhutanan Semenanjung Malaysia.

PersidanganPengarah

PersidanganPengarah2

PersidanganPengarah3

PersidanganPengarah4

PersidanganPengarah5

 

Majlis Sambutan Hari Hutan Antarabangsa Dan Hari Konservasi Ekosistem Hutan Paya Laut Antarabangsa Peringkat Kebangsaan Tahun 2017

Pada 7 September 2017 (Khamis), Jabatan Perhutanan Semenanjung Malaysia dan Jabatan Perhutanan Negeri Terengganu telah menganjurkan Majlis Sambutan Hari Hutan Antarabangsa Peringkat Kebangsaan Tahun 2017 Dan Hari Konservasi Ekosistem Hutan Paya Laut Antarabangsa Peringkat Kebangsaan Tahun 2017 bertempat di Hutan Simpan Kuala Kemaman, Bakau Tinggi, Kemaman Terengganu. Program ini telah dirasmikan oleh Yang Berhormat Dato Sri Dr. Haji Wan Junaidi bin Tuanku Jaafar, Menteri Sumber Asli Dan Alam Sekitar. Turut serta dalam program ini ialah YB Dato' Sri Ahmad Shabery Cheek, Menteri Pertanian & Industri Asas Tani, YB Ir. Rosli Bin Othman, Pengerusi Jawatankuasa Infrastruktur, Kemudahan Awam, Tenaga dan Teknologi Hijau Negeri mewakili YAB Dato’ Seri Haji Ahmad Razif Bin Abd. Rahman, Menteri Besar Terengganu, YBhg. Dato'Hj. Nor Akhirrudin B. Mahmud, Ketua Pengarah Perhutanan Semenanjung Malaysia, YBhg. Dato’ Haji Ahmad Fadzil Bin Abdul Majid, Pengarah Perhutanan Negeri Terengganu, pegawai-pegawai kanan JPSM, pegawai kanan JPNT, JKKK dan mahasiswa IPT.Penganjuran program ini bertujuan untuk memupuk kesedaran masyarakat untuk menyayangi khazanah hutan dan memelihara ekosistem hutan paya laut melalui program kemasyarakatan.Antara aktiviti yang dijalankan semasa program tersebut adalah penanaman pokok, pelancaran Petak Konservasi Ex-Situ Pokok Berus Mata Buaya (Bruguiera hainesi), gerai pameran serta lawatan menyusuri Sungai Chukai, Kemaman dengan menaiki bot. Jawatankuasa penganjur dengan tulus ikhlas dan berbesar hati merakamkan setinggi-tinggi penghargaan dan terima kasih kepada semua Jabatan dan Agensi serta individu yang terlibat secara langsung dan tidak langsung dalam menjayakan majlis sambutan ini.

HariHutan1

HariHutan2

HariHutan3

HariHutan4

HariHutan5

HariHutan6

HariHutan7

HariHutan9

Program Hari Hutan Antarabangsa Peringkat Negeri Terengganu 2017

Pada 15 April 2017 (Sabtu), Jabatan Perhutanan Negeri Terengganu telah menganjurkan Program Hari Hutan Antarabangsa Peringkat Negeri Terengganu 2017 bertempat di Sekolah Menengah Sains Hulu Terengganu (SAHUT), Kuala Berang. Program ini telah dirasmikan oleh YB Dato' Haji Rozi Bin Haji Mamat, Pengerusi Jawatankuasa Belia & Sukan Dan Sumber Manusia Negeri Terengganu mewakili YAB Dato’ Seri Haji Ahmad Razif Bin Abd. Rahman, Menteri Besar Terengganu yang tidak dapat hadir. Turut serta dalam aktiviti ini ialah YBhg. Dato’ Roslan Bin Ariffin, Timbalan Ketua Pengarah (Dasar Dan Perancangan) Jabatan Perhutanan Semenanjung Malaysia, YBhg. Dato’ Haji Ahmad Fadzil Bin Abdul Majid (Pengarah Perhutanan Negeri Terengganu), pegawai Tenaga Nasional Berhad (TNB), pegawai-pegawai kanan, ahli PUSPANITA JPNT, pengetua sekolah, pelajar Sekolah Menengah Sains Hulu Terengganu (SAHUT), JKKK dan penduduk kampung. Penganjuran program ini bertujuan untuk memupuk kesedaran masyarakat untuk menyayangi khazanah hutan melalui program kemasyarakatan. Antara aktiviti yang dijalankan semasa program tersebut adalah penanaman pokok secara serentak dalam zon tanaman dan pameran.

ProgramHariHutan2017 1

ProgramHariHutan2017 2

ProgramHariHutan2017 5

ProgramHariHutan2017 3

ProgramHariHutan2017 4

ProgramHariHutan2017 7

 

Majlis Anugerah Perkhidmatan Cemerlang (APC) dan Majlis Melafaz Serta Menandatangani Ikrar Bebas Rasuah (IBR)

Pada 13 Jun 2017 (Selasa), Jabatan Perhutanan Negeri Terengganu telah menganjurkan Majlis Anugerah Perkhidmatan Cemerlang (APC) 2016 dan Majlis Melafaz Serta Menandatangani Ikrar Bebas Rasuah (IBR) bertempat di Dewan Besar Jabatan Perhutanan Negeri Terengganu, Batu Enam, Kuala Terengganu. Turut hadir dalam majlis ini ialah YBhg. Dato' Hj. Nor Akhirrudin B. Mahmud (Ketua Pengarah Perhutanan Semenanjung Malaysia Jabatan Perhutanan Semenanjung Malaysia), YBhg. Dato’ Haji Ahmad Fadzil Bin Abdul Majid (Pengarah Perhutanan Negeri Terengganu), PPj Sheikh Hamadi bin Haji Sheikh Abdul Hamid (Timbalan Pengarah SPRM Terengganu), pegawai-pegawai kanan dan kakitangan JPNT.

majlisAPC1

majlisAPC3

majlisAPC2

 

 

Program Lawatan Ke Pejabat Hutan Daerah Terengganu Selatan

Pada 7 Mac 2017 (Selasa), Persatuan Suri dan Anggota Perkhidmatan Awam (PUSPANITA) Jabatan Perhutanan Negeri Terengganu telah mengadakan “Program Lawatan Ke Pejabat Hutan Daerah Terengganu Selatan” bertempat di Pejabat Hutan Daerah Terengganu Selatan, Dungun. Turut serta dalam lawatan ini ialah YBhg. Datin Hajjah Siti Hajal Binti Ahmad, Pengerusi PUSPANITA Jabatan Perhutanan Negeri Terengganu. Antara aktiviti yang diadakan ialah ziarah bekas kakitangan PHDTS, lawatan demo membuat sabun madu kelulut dan aktiviti memancing di Kampung Chabang, Kerteh. Program ini bertujuan untuk mengeratkan hubungan silaturahim dikalangan ahli-ahli PUSPANITA, kakitangan dan keluarga kakitangan Pejabat Hutan Daerah Terengganu Selatan.

LawatanPHDTS1

 

LawatanPHDTS2

LawatanPHDTS3

LawatanPHDTS4